29. syyskuuta 2013

Tokokoe Ylöjärvi 29.9

Noin kuukausi sitten katsoin, että Ylöjärvellä pidetään tokokokeet syyskuun lopulla. Sinne oli ulkopuolisten ilmoittautuminen alkanut jo pari päivää sitten mutta laitoin ihan extempore menemään ilmon jos vaikka olisikin vapaata. Ja olihan siellä. Siitä alkoi verta, hikeä ja kyyneleitä vaatinut tehokas harjoittelujakso tokon osalta.
Heinäkuu oltiin pidetty treenivapaata ja keskitytty ihan muihin juttuihin kuin toko. Jostain se tokokipinä kuiteskin syttyi uudestaan ja lokakuun aikana aloitettiin jälleen pilkunviilaaminen. Kyralla oli tauko tehnyt ilmeisen hyvää; virtaa löytyi ainakin nääääääin paljon!
Vaihdoin palkkaustyylin kaukopalkkaukseen. Ruokakuppi maahan ja kelpie töihin. Aluksi se ei voinutpystynythalunnut keskittyä yhtään mihinkään muuhun kuin siihen ruokakuppiin, mutta pienenpienen pakotteen jälkeen homma alkoi kuiteskin pelittämään ja kelpi tajusi jutun juonen: ensin työ sitten ruokaa. Sillä on ihan uskomaton motivaatio kun ruokakuppi odottaa syöjäänsä!

Rakensin kaiken periaatteessa uudestaan tuon kaukopalkkauksen (+naksun) avulla. Jaoin ruuan 2-3 eri kuppiin, joten harjoitukset olivat hyvin lyhyitä, mutta tehokkaita. Aluksi piti harjoitella ihan perusjuttuja: suora perusasento, maahanmeno/seisomis käskyjen jälkeen ei liikuta jne.. Kelpille oli siis aluksi hyvin magneettinen vetovoima ruokakupille päin ja kääntyi todella vikkelästi nokka kohti kuppia.

Kun liikkeet alkoivat onnistua yksikseen aloin liittää niitä toisiinsa. Toisinaan kaikki onnistui (omasta mielestäni) täydellisesti, toisinaan taas kaikki meni ihan penkin alle. Toisinaan kadutti kokeeseen ilmoittautuminen, toisinaan taas olin innoissani menossa näyttämään mein taitoja.

Tänään lähdettiin pitämään vain hauskaa, tuloksesta välittämättä.

Luoksepäästävyys - 10 Kyra pysyi hyvin paikoillaan ja antoi tuomarin katsoa hampaat liikkumatta.
Paikalla makaaminen - 9,5 WAU! Puoli pistettä lähti lopun vinosta perusasennosta. Vieressä oleva sakemanni piippasi ja ryömi välillä eteenpäin mutta kelpie pysyi jättehyvin paikoillaan.
Seuraaminen kytkettynä - 9 Jätätti lopussa vähän ja viimeinen perusasento hieman vino. Muutenki miun makuun hieman hidasta, eikä Kyra ollut ihan täysillä mukana..
Seuraaminen taluttimetta - 7,5 Jätätti, haahuili, hidasteli....
Maahanmeno - 0 Jäi seisomaan. En tosin ole ihan sata varma sanoinko sille maahan vai seis...
Luoksetulo - 7 Tuli tasaisella ravilla koko matkan täydelliseen perusasentoon.
Seisominen - 9 Liikkui muutaman askeleen seis käskyn jälkeen.
Estehyppy - 0 Lähti vasta toisella käskyllä, pysähtyi esteen eteen (ei siis hypännyt vaan pysähtyi enne estettä) ja katsoi mua "nii mitä mun pitikään tehdä?" ilmeellä.. Uusi käsky, mutta hyppäsi vasta kun liikuin itse eteenpäin.
Kokonaisvaikutus - 7 Tuomarin (ja myös omasta mielestäni) koira tarvitsisi lisää räväkkyyttä ja vauhtia liikkeisiin.

132,5pistettä ja 3.palkinto, joka muuten on tismalleen sama piste määrä kuin mein ensimmäisessä tokokokeessa! Pisteet vain jakaantuivat viimeksi hieman erilailla. Tällä kertaa onnistui ne kohdat mitkä viimeksi meni nollille ja epäonnistui ne mitkä viimeksi oli parhaimpia.

En tiedä ottaako Kyra mun jännityksestä painetta tai jotain kun tekee niiiin hitaasti liikkeet kokeessa. Yrittääkö se rauhoitella mua hitaalla käytöksellään? Näin mie ainakin ajattelen, kun kokeessa Kyra oli tosiaan sellainen perässä vedettävä tapaus. Tehtiin kaikki valmistelut ruokakupista lähtien samalla tavalla kuin treeneissä mutta silti Kyraa ei oikein se palkkakuppi kiinnostanut.
Kokeen jälkeen otettiin vähän seuraamista ja maahan meno ja Kyra oli loistava! Ei jätättänyt, vaan oli hyvässä kontaktissa ja odotti lupaa pääsyä palkkakupille.

Ei me vieläkään näytetty mitä me oikeesti osataan, mutta ehkä vielä joskus saadaan homma toimimaan myös kokeessa :)

Ei kommentteja: