5. maaliskuuta 2013

Kaktuksia


Tässä toisen talvilomapäivän kunniaksi selailin pitkiin aikoihin jälleen netin ihmeellistä maailmaa etsien kaktusten hoito- ja kasvatusohjeita. Olen harrastanut kaktuksia jo useampia vuosia ja ilman kunnollista suomalaista sivustoa tämä harrastelu on ollut hieman hankalaa. Jonkinlaista tietoa toki suomeksikin löytyy, mutta se tieto on lähinnä vain yleisiä ohjeita koskien kaikkia lajeja. Useimmiten olenkin joutunut kantapään kautta oppimaan miten tietyn lajista kaktusta tulisi hoitaa. Olen ostanut varmaan useita satoja kaktuksen alkuja, mutta useimmat niistä on kuolleet syystä tai toisesta. Olen myös kolme kertaa yrittänyt kasvattaa siemenistä asti kaktuksia ja ne ovatkin itäneet noin kahden-kolmen senttimetrin mittaisiksi, jonka jälkeen kaikki ovat kuolleet.
Löysin eräästä kaupasta sellaisen lasisen noin 15*35cm kokoisen minikasvihuoneen, jonka kanssa olisi nyt tarkoitus testata uudestaan kaktusvauvojen kasvatusta siemenistä asti. Siemensekoituspussukka on jo ostettu, enää puuttuu jonkinlainen istutusastia joka mahtuu tuohon kasvihuoneeseen. Vaikka kaktukset ovatkin melko edullisia jo valmiiksi kasvaneina, on itse kasvattaminen vaan niin jännää ja haluan nähdä sen päivän, kun oma kasvatti näkee päivävalon ja elää isoksi piikkipalloksi :)

Tänään löysin jo muutaman vuoden pystyssä olleen kaktusblogin. Kukaan ei voi arvata mihin aarrekammioon pääsin :) Blogia selaillessa meni muutama tunti ja silti jäi lukemista. Omat kaktukseni olen ostanut vain kaktuksina, ilman merkintää lajikkeesta. Tuolla blogissa on kerrottu kuvien kera eri lajikkeista, pitääkin jossain vaiheessa etsiä sieltä jos vaikka löytäisin tuttuja ;)

Vanhin kaktukseni on noin 9-vuotias pylväskaktuksena myyty. Tai siis minulle se on tullut noin yhdensän vuotta sitten. Se oli silloin noin 10 cm korkea ja tällä hetkellä se on kasvanut noin 90 cm pitkäksi. Se on todennäköisesti saanut jossain vaiheessa väärää hoitoa ja kuollakin se on muutaman kertaa meinannut, mutta niin vain se on vaikeuksista huolimatta selvinnyt hengissä. Pelkään vain sitä että se katkee yhdestä kohtaa missä sen runko on ohuempi, siitä ohuemmasta kohdasta se on tuollain kaatunut (kuva alla).
Ostin samaan aikaan tuon kaktuksen kanssa sellaisen hieman puumaisemman kaktuksen, tai ehkä ennemminkin se oli mehikasvi. Se kasvoi vuoden 2009 alkuun asti aina melkein metrin mittaiseksi. Se oli aivan ihana ja sen menettäminen oikeasti sattui. Tulin eräänä päivänä koulusta kotiin ja siellä se ihanuus oli silputtuna lattialla. Pieni kelpievauva oli ollut sitä mieltä ettei tätä kasvia enää täällä tarvita.. Onneksi siinä ei ollut piikkejä ollenkaan. Kyra tuhosi pentuaikanaan vain tämän kasvin ja repi yhden vessapaperirullapaketin pieneksi silpuksi lattialle. Yritin pelastaa kaktuksen istuttamalla siitä alkuja uusiin ruukkuihin, mutta ne kaikki kuoli. Olen yrittänyt etsiä samanlaista kaktusta siitä lähtien, mutta en ole sellaiseen törmännyt sen jälkeen.


Osa kaktuskokoelmasta. Joukossa myös yksi orkidea.

Ei kommentteja: