14. marraskuuta 2018

Koonasta faktoja

Koonan korvat elää ihan omaa elämäänsä, tuleekohan siitä koskaan pystykorvaista? Ikuinen lörppäkorva :D
Koona on nyt 11,5 viikkoa, painaa 6,9kg ja säkäkorkeus noin 34cm. Kyra ja Keeta on painaneet samassa iässä noin 6kg, mutta kummatkin ovat olleet parisen senttiä matalampia. Painoa Kooniksella voisi olla hitusen enemmän, sellainen luuviulu se on ettei voi sanoa sillä olevan sopivasti pentupyöreyttä.. Mutta kun se ei syö, nii ei sitä silloin voi lihoakkaan. Olen sille antanut tällä hetkellä kaksi kertaa päivässä niin paljon nappuloita kuin vain syö ja päivällä saa pienen satsin joko lihaa tai nappuloita. Tällä tavalla se syö päivässä enemmän kuin silloin jos antaisin sille kolme kertaa päivässä saman verran sapuskaa sekä se syö ruokansa mielellään, joten pystyy käyttämään ruokaa palkkana.
Olen jo monta kertaa ajatellut tuon pennun olevan paljon vanhempi ja 12 viikkoisrokotukset ovat auttamattomasti myöhässä. Muutaman kerran pitänyt ihan kalenterista katsoa kuinka vanha se nyt onkaan :D

Mitä Koona osaa?

- Paimentaa. Tai ei se toki varsinaisesti paimentaa osaa, mutta sytyttelyä ollaan harrastettu useamman kerran. Meillä on töissä kolme lammasta ja niillä ollaan sytyttelyä tehty. Vähän lampaat ovat jännittäviä tyyppejä, mutta Koona on saanut itsevarmuutta ensimmäisestä kerrasta jo huimasti! Jos lampaat liikkuvat poispäin, silloin Koonis menee reippaasti perässä ja on kiinnostunut lampaista, mutta jos lammakset kääntyvät kohti lähtee Koona pois tilanteesta eli se on vielä liian jännittävää. Ollaan lähinnä seurattu lampaita ja annettu niiden mennä sinne mihin haluavat, jolloin ei pääse tulemaan paljoa sellaisia tilanteita missä lampaat tulisivat kohti. Ja jos lampaat kääntyvät kohti, olen "hätistänyt" niitä kauemmaksi ja kehunut Koonaa, kun se sai lampaat kääntymään poispäin. Tavoitteena olisi saada Koonasta lammaspaimen niin, että sen kanssa onnistuisi lampaiden siirtely paikasta toiseen. Kisatavoitteita ei paimennuksen suhteen ole.

- Sivulle tulo. Alkeita ollaan tehty ja Koona tuntuu jo ymmärtävän mihin sen kuuluu istahtaa.Vähän vino se saattaa toisinaan olla, mutta onko sen nyt niin väliä vielä tässä vaiheessa. Kisatavoitteita tokon suhteen ei ole, ainakaan ennen kuin ohjaaja on päässyt yli (toko)kisajännityksestään..

- Targetille meno. Targettina ollaan käytetty palaa muovimatosta. Minulla on niitä useampaa eri kokoa ja niitä voi tulevaisuudessa käyttää vaikka mihin. Koona ymmärtää hyvin mistä saa palkan ja hakeutuu jo melko kaukaa targetille. Targetilla oloa pitää pidentää, kun nyt se käy targetilla ja tulee heti hakemaan palkan. Jokin käskysana pitäisi tähän yhdistää, mutten ole vielä keksinyt mikähän se olisi.

- Käsikosketus. Tämän tempun "pöllin" Koonan siskon Pilkkeen omistajalta :) Käsky sanaa "kos" ollaan aloitettu yhdistämään käsikosketukseen ja Koona aika hyvin jo hoksaa sanan merkityksen. Tähän ollaan haettu jo vähän kestoa ja Koona keskittyy hienosti ja pitää kuonoaan kättä vasten muutaman sekunnin, tosin joskus saattaa hypätä naamaa vasten koska ei saakkaan palkkaa heti :)

- Luoksetulo. Toimii toisinaan ja toisinaan sitten taas ei :D Olen pyrkinyt kutsumaan pentua luokse vain silloin kun uskon sen varmasti tulevan luokse, koska olisi turhaa kutsua sitä jos sillä olisi jotain parempaa tekemistä. Kahdestaan jos ollaan ulkona, tulee Koona mielellään luokse eikä mene kauas kun hakee kontaktia. Mutta jos Mitsu ja Keeta ovat myös ulkona, Koonis unohtaa helposti mun olemassa olon koska parempaakin seuraa on tarjolla... Olenkin usein käskenyt toiset paikoilleen ja odottanut Koonan ottavan kontaktia itse minuun. Se toimii jo aikas hyvin ja oikea-aikaisesti kutsuttuna tulee myös aikuisten koirien seurassa luokse. Sisälle tuloa pitää myös vielä vahvistaa, koska Kooniksen mielestä olis vaan niin paljon kivempaa jäädä ulos kuin tulla sisälle.

- Tynnyrin takaakierto. Koirien ruokien säilytystynnyrin kiertämistä ollaan tehty tavoitteena saada agilityyn vahvat takaakierrot. Koona tarjoaa tätä helposti jos tynnyri on lähellä, joten melko vahvasti on jo tämän oppinut :) "Takaa" käskyä ollaan tähän yhdistetty. Agility tulee olemaan pennun ykköslaji tulevaisuudessa, ainakin toivon niin :)

- Istuminen. Minulle istuminen tarkoittaa istumista ja jos pyydän istumaan siinä sitten istutaan vaikka hamaan tulevaisuuteen asti. Eli tavallaan tämä on myös paikallaan oloa. Koona osaa istua käsimerkistä ja tähän ollaan "istu" sanaa yhdistetty. Vielä en toki kauaa istuta eikä se edes kauaa pysyisikään paikoillaan, mutta "jesjes" käskyllä saa lähteä pois istumisesta. Alkuun Koona ei oikein tajunnut että pepun voi laittaa maahan ja pysyä siinä, joten tässä ollaan kehitytty huomasti. Nyt pysyy jo hetken istumassa vaikka ei namia naaman edessä näkyisikään koko aikaa.

- Kontakti. Ihan peruskontaktia ollaan treenattu sekä kotona sisällä ja ulkona että tuolla kaupungin keskustassa. Koona osaa tämän hienosti jos ei ole hirvittävästi häiriötekijöitä. Jos olen polvillani lattialla, hyppää Koona hyvin nopeasti nuolaisemaan namaa jos palkkaa ei heti katseesta tulekkaan :)

- Seiso-istu-seiso. Tämä on Kooniksen mielestä äärettömän kiva harjoitus. Se ei tarvitse suurta apua kun istuu-seisoo-istuu jne... Yritän saada harjoituksen tehtyä niin että etujalat jäisi paikoilleen, mutta palkkaa saa toki vielä vaikka epäonnistuisikin.

- Näyttely seisominen. Tämä on kokenut hieman edellisen harjoituksen takia takapakkia koska Koonan mielestä aina pitäisi tehdä istu-seiso harjoitusta. Olen tähän yhdistänyt vain käsimerkin, mutta ehkä selvyyden vuoksi pitäisi keksiä jokin sana mikä tarkoittaa vain pönötystä paikoillaan.

-Maahan meno. Tämä on Koonan mielestä hyvin epäillyttävää eikä se oikein halua/osaa mennä maahan. Olen vahvistanut maahan menoa sillä että pennun täytyy ryömiä jalan alta. Näin onnistuu hienosti ja siitä saakin superpaljon palkkaa.

- Yksin oleminen. Koona on ollut oikeastaan koko ajan todella hyvin yksinkin. Välillä kuuluu pieni vinkasu, muttei sellaista kauheeta korvia särkevää huutoa ole ollenkaan pitänyt. Töissä, vieraassa paikassa, on myös yksin ihan hienosti. Tuhoamista pentu kyllä harrastaa ja hampaita on kiva kokeilla vaikka mihin. Olen "vuorannut" eteistilan missä koirat ovat jos yksin jäävät kotiin kompostiverkoilla, jotta seinissä ei olisi kelpien mentävää reikää kotiin tullessani..


Yleisesti ottaen voi sanoa Koonan olevan äärettömän fiksu ja nopeasti oppiva pentu, joka mielellään tekee töitä vaikka sitten huonolla palkalla (lue: namipalkka ei aina toimi). Se on myös melko itsenäinen eikä sitä haittaa vaikka jäädä yksin esim. ulos jos sisälle tuleminen ei juuri sillä hetkellä kelpipentua sytytä. Leikkimistä täytyy vielä ihmisen kanssa vahvistaa, Keetan ja Mitsun kanssa kyllä repii hienosti lelua, muttei oikein ole vielä tajunnut että ihmisenkin kanssa voi leikkiä.

Ei kommentteja: