20. elokuuta 2013

Ruokinnasta

Onko raakaruokinnalla ja BARFfilla jotain eroa? Kuvittelin ettei ole, mutta netin ihmeellisestä maailmasta löytää kaikkea uutta ja jännää tietoa.

Tässä lainaus katiska.infon sivuilta:
  • "raakaruokinta merkitsee lihapohjaista ruokintaa, jossa pääraaka-aineet ovat raakoja ja perustuvat lihaan ja muuhun eläinperäiseen, eikä pääpaino ole luilla
  • barf on ns. bllinghurstilaista barffia, joka perustuu 60-80 prosenttisesti lihaisiin luihin, ja kypsentäminen on vielä suurempi synti kuin viljojen käyttö (joka aiheuttaa kuolemansynnin, koska susi ei syö viljaa ja vilja on kypsennettävä)
  • prey model on alkujaan ollut barffiakin tiukemmin määritelty ruokintatapa, mutta on alkanut merkitä barffin muunnosta, jossa luumäärä on tipautettu maltillisemmaksi – usein puhutaan 20% määrästä kokonaisannoksessa
  • puuroruokinnassa pääpaino viljoista tehdyssä puurossa, johon on lisätty lihaa
  • 50/50-tyyli on tapa, jossa annetaan yhtä aikaa kuivamuonaa ja (useimmiten) raakaa lihaa"

Kyran ja Mersun ruokinta on näistä lähimpänä raakaruokintaan. Ne syövät n.30-40% lihaisia luita, n. 50-60% lihaa, kalaa ja sisäelimiä ja n. 5-10% kasviksia. Kalaa (lähinnä lohta) saavat kerran viikossa. Lihaisia luita kahtena tai kolmena päivänä viikossa ja muuten vaihtelevasti broilerin, naudan, sian, kalkkunan ja poron jauhelihoja. Eniten kolmea ensimmäistä, tosin tällä hetkellä nauta on kiellettyjen listalla. Sisäelimiä (lähinnä naudan mahaa, maksaa, kieltä ja sydäntä) lisäilen lihojen joukkoon muutaman kerran viikossa. Kasvissosetta heitän kuppiin kahtena-kolmena päivänä viikossa silloin kun muistan.
Valmiita aterioita (mm. murre mixit) meillä ei syödä enää juuri ollenkaan. Keväällä kun siirryttiin kokonaan raa'alle syötin aluksi lähinnä aterioita, mutta kun kuulin ettei ateriat ole parasta mahdollista ruokaa koko ajan syötettynä, jätettiin ateriat pois. Jos mennään pidemmäksi aikaa kyläilemään johonkin niin silloin valmiit ateriat ovat ihan jees.

Mini syö edelleen suurimman osan nappulaa ja vähän raakaa jauhelihaa missä ei ole luuta. Luita pikkumusta ei vaan voi syödä...
Pikkumusta harjoittelee luupitoisen lihan syömistä nappuloiden ohessa, tosin tälläkin kertaa tuo pikkuinen nökäre jäi syömättä, samaten jäi nuo nappulat lihan päällä/viereltä...

Koirat ovat syöneet tätä ruokavaliota nyt noin neljä kuukautta ja Kyrassa huomaa totaalisen muutoksen! Paino sillä ei kuiteskaan ole muuttunut yhtään mihinkään; edelleen vaaka näyttää noin 14,5kg.

Kyra keväällä ennen raakaruokaa:

Kyra nyt vajaa kuukausi sitten:

2 kommenttia:

T kirjoitti...

Mäkin pitkään luulin että meillä barffataan, mutta sitten Katiskan ja jonkun muun blogin johdosta huomasinkin, että ei barffata. Oli meinaan sen verran ihmeellisiä kuvauksia asiasta :D Monet kyllä käyttää ilmaisua barffaus synonyyminä raakaruokinnalle. Itse asiassa niin teen minäkin - edelleenkin.

Meillä luiden prosentuaalinen osuus päivän ruoka-annoksesta on usein aika suuri niinä päivinä kun koirat luita saavat (ehkä 50-70%). Tämä johtuu lähinnä ihan käytännön syistä, kun ei jaksa alkaa pilkkomaan luita kovin pieniksi. Osittain annan vain lihaa tms. + kalsiumlisää ja satunnaisesti sellaista lihaa, johon on jauhettu luuta sekaan. Se on kyllä tullut huomattua, että jos jättää luut kokonaan pois, niin ruokamäärää pitää laskea aika reippaasti ettei ala painot nousta. Onnistuin kesälomalla lisäämään muutaman koiran painoa noin parisataa grammaa, kun saivat parin viikon ajan lähinnä pelkkää lihaa (tarvittavine lisineen). Kun olisi ottanut aivot käyttöön, niin olisi varmaan hoksannut että luissa ei ole yhtä paljon energiaa kuin samassa grammamäärässä lihaa, vaikka niissä lihaa onkin mukana... Sen siitä saa kun päästää aivot lomalle :)

Kirsi kirjoitti...

Joo, kyllä meni hieman pää pyörälle kaikesta siitä tiedosta mitä periaatteessa samasta aiheesta netistä löytää eri hakusanoilla.
Niin minäkin käytän yhä edelleen sanaa barffaus koirien ruokavaliosta.

Ja tuon painonnousun huomaa näistä pikkuisista kyllä heti, jos saavat vähänkin liikaa ruokaa. Meillä varsinkin tuo vanhempi chihu, mikä on siis barffilla, on päässyt hieman tuhtiin kuntoon, mutta eiköhän se siitä jossain vaiheessa tasoitu kun saa ruokamäärät kohdilleen :)